Hej! Dziś pokarzę wam trzy sprawdzone przepisy. Nie jestem zbyt dobra w gotowaniu ale te
przepisy są przyrządzeniu.(przepisy pochodzą ze strony kwestia smaku)
1. Bardzo lubię naleśniki i mam na nie przepyszny przepis który zawsze wychodzi.
przepisy są przyrządzeniu.(przepisy pochodzą ze strony kwestia smaku)
1. Bardzo lubię naleśniki i mam na nie przepyszny przepis który zawsze wychodzi.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
WSKAZÓWKI
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.
2. Ten przepis to makaron. Jest pyszny i ja czasem go urozmaicam.
SKŁADNIKI
- 150 g pieczarek
- 125 g krótkiego makaronu (np. penne, kokardki)
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 125 ml śmietanki 30%
- kilka liści bazylii lub szpinaku lub 1 łyżka posiekanej natki
- oliwa z pierwszego tłoczenia
PRZYGOTOWANIE
- Pieczarki umyć i osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i włożyć kurczaka, obsmażyć, w międzyczasie dodać oregano, następnie zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać łyżeczkę oliwy i smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
- Dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć przez ok. 5 - 7 minut aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać posiekane suszone pomidory i jeszcze chwilę razem podsmażać.
- Dodać odłożonego kurczaka, wymieszać i razem podsmażać przez ok. minutę. Wlać śmietankę i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą.
- Do gotującego się sosu dodać odcedzony makaron i posiekaną bazylię (lub szpinak czy natkę), wymieszać. Gdy całość się podgrzeje wyłożyć na talerze i podawać.
3.Następny przepis to chłodnik za szpinaku. Jest pyszny!
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 szklanki bulionu
- 600 g kefiru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- do podania: ugotowane jajka, podsmażane ziemniaki
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak opłukać, posiekać. W garnku zagotować bulion, dodać szpinak, wymieszać i gotować przez 1 minutę. Odstawić z ognia i ostudzić (np. wstawić w zimną wodę), najlepiej schłodzić.
- Dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby schłodzić w lodówce. Podawać z jajkiem i ziemniakami. Przechowywać w lodówce.
I to już wszystkie przepisy na dziś jeśli chcielibyście drugą część to z chęcią podzielę się z wami jeszcze kilkoma przepisami. Do zobaczenia we wtorek i trzymajcie się cieplutko.
Komentarze
Prześlij komentarz